Theaterspektakel Brouwers’ Dam

Van ‘Carré aan de Lek’ naar ‘Nieuwpoorter theaterhangar’

Dat Nieuwpoort en omgeving een gebied vol geschiedenis is, dat wist u al. Het is prachtig dat het bestuur van Nieuwpoort 700+ hier – door middel van theater – een blijvende herinnering van wil maken. In 2012 kwam op die manier het standbeeld van de schippersjongen letterlijk tot leven in het “Carré aan de Lek”. Wat een heerlijk spektakel was dat. Met heel veel enthousiaste mensen hebben we de tent twee maal bomvol gekregen en wat was het leuk! Zo leuk dat we het wéér gaan doen: een nieuwe voorstelling die weer heel anders gaat worden en waarvoor de we de beroemde tent dit keer gaan gebruiken als een soort theaterhangar… . En u raadt het: we zoeken weer acteurs, bouwers, inspiciënten, kledingspecialisten en andere enthousiastelingen om vanaf september weer volop te gaan repeteren. Uitvoering? Donderdag 2 mei 2019. Lees snel verder!

Brouwers

Brouwers

Brouwers

Nieuwpoort heeft een kleine maar zeer daadkrachtige en eigenwijze burgemeester gehad: Brouwers was zijn naam. Samen met nog zo’n onverzettelijk type, wethouder Mourik, heeft hij er voor gezorgd dat in 1953 de Alblasserwaard een grote ramp bespaard is gebleven. Over die vier zeer spannende dagen is door Peter Jan Eckstein een theaterstuk gemaakt dat volledig is gebaseerd op het verslag dat burgemeester Brouwers zelf heeft geschreven. Het bijzondere verslag werd door bestuursleden van Nieuwpoort 700+ gevonden en die wist meteen: dit is het nieuwe verhaal dat we zoeken, want na de Schippersjongen wilde Nieuwpoort 700+ zo graag een nieuw theaterspektakel: en die wens kwam uit.

Geen musical
“Brouwers’ Dam” is geen vrolijke musical maar een indrukwekkend verhaal van moed en doorzettingsvermogen over de jaren vijftig: de jaren van de wederopbouw. De watersnoodramp die Zeeland zo hard trof en zoveel slachtoffers maakte, kwam heel ver ons land binnen. Het water werd door de storm diep het land in geduwd en dat leidde bij Papendrecht tot een forse dijkbreuk. Door die breuk liep de hele Alblasserwaard groot gevaar. Net alleen mensen liepen gevaar, ook het vele vee werd bedreigd. Voeg daarbij dat het water in de Lek ook zeer hoog stond en je hebt een spannend scenario.
In de voorstelling speelt de spanning en angst een grote rol en er wordt geprobeerd dat gevoel van die dagen weer op te roepen. Ook zal er op een creatieve manier het wassende water op het toneel te zien zijn als ook de vele vluchtelingen en het vee dat van heinde en verre via Nieuwpoort werden geëvacueerd. In de basisschool in Nieuwpoort hebben er zelfs koeien gestaan…

Enthousiast team
De regie is in handen van Peter Meijer, dezelfde regisseur als van de Schippersjongen. Zijn filosofie is: “Iedereen kan leren toneelspelen” en daarvoor biedt hij een veilige omgeving aan waarin er lekker geoefend kan worden, net zolang tot jij je als speler zeker voelt om te stralen op het toneel. Bovendien heeft Peter inmiddels een ruime ervaring opgedaan met dit soort grote stukken: in Schoonhoven met Nazomerdagdroom in het stadspark, met de Schippersjongen, met het Mirakel van Stolwijkersluis (over de rol van deze sluis in 1953, gespeeld bij die sluis) en met Goudsch Getij in de museumhaven van Gouda.
Zet daaromheen een team van echte Nieuwpoorters die kunnen organiseren en bouwen en je hebt een topteam: het complete bestuur van Nieuwpoort 700+ staat achter dit mega-project maar ook velen daarbuiten dragen meer dan één steentje bij: dat is het karakter van de Alblasserwaard: samen zijn we sterk en creatief. En nu dus de volgende fase: wij zoeken acteurs en ondersteuners! Dus nu doorlezen en je agenda pakken en in actie komen!

Wij zoeken acteurs!
In Brouwers’ dam zijn er drie soorten rollen. Allereerst hebben we filmfragmenten en de 27 acteurs die daarin meedoen kunnen ook als figurant spelen tijdens de voorstelling zelf. Ten tweede zijn er veel figuranten nodig: vluchtelingen en passanten in het stuk zelf: ongeveer 15. Natuurlijk hebben we acteurs nodig: en hoewel de schrijver geprobeerd heeft er zoveel mogelijk vrouwen in te verwerken, zijn er toch veel mannenrollen: 36 mannen zoeken we. Dan blijven er 19 rollen over waarvan er in ieder geval 16 vrouw zijn en bij 3 rollen maakt het niet uit. En verder hebben we een stevig koor nodig die in het begin ook als vluchteling wil spelen (zingend).
Omdat het toneelstuk opgevoerd wordt ter gelegenheid van Nieuwpoort 735 jaar stadsrechten zijn wij in eerste instantie op zoek naar lokale sterren uit Nieuwpoort, Langerak en Groot-Ammers.

Veel kleine rollen!
Het bijzondere van dit stuk is de opbouw. Naast een aantal grote rollen die in het hele stuk voorkomen, zijn er in totaal 16 toneelscènes + 7 filmscènes. Dat betekent dat als je een rol hebt je bijvoorbeeld drie keer repeteert voor jouw scene en daarnaast als figurant kunt meedoen. De hoeveelheid tekst die je moet leren is dus zeer overzichtelijk terwijl je wel veel kunt spelen. Uiteraard hoef je in de kleine rollen er niet elke week te zijn maar aan het eind natuurlijk wel: als we veel gaan oefenen om alles achter elkaar te spelen.
De ervaring van 2011/2012 was dat het een feest was om bij te zijn en mee te doen, dus geef je massaal op! In juni organiseren we workshops waarin we op zoek gaan naar de hoofdrollen en ga er maar van uit dat als je je opgeeft, je ook mee kunt doen.
We repeteren op de maandagavonden in de hal en het speellokaal van brede school “De Veste” in Nieuwpoort.

De hoofdrollen
Er zijn echte hoofdrollen in dit stuk: burgemeester Brouwers en wethouder Mourik. Twee mannen het leuk vinden voor eigen publiek te gaan schitteren… wie durft? We zoeken wel twee heren die minimaal 30 jaar zijn: de rest grimeren we wel ouder.

Opgeven?
Dat doe je via e-mail bij: Annemieke van As of via dit formulier.

De workshops


Op 2 juni vonden er de gehele dag workshops plaats om de hoofdrollen te vinden en om de 109 rollen verder te verdelen.
Een extra workshop vond plaats op dinsdag 19 juni in Het Stadhuis.

Schroom niet om mee te doen: je krijgt er spijt van als je niet meedoet: once in a lifetime komt zoiets voor…!